Waarom wij niet werken met freelancers

Door | 03 februari 2018

Regelmatig wordt ik door freelancers benaderd met de vraag of ik nog werk voor hen heb. Mijn antwoord daarop is steevast een resoluut NEE. Wij huren nooit freelancers in om werk uit te voeren voor onze opdrachtgevers. Hier enkele redenen waarom niet.

Reden 1: te onzeker

De Access-programmeurs die bij ons werken ken ik al jaren. Ze hebben het vak bij ons geleerd. Ze werken volgens onze standaarden en leveren constante kwaliteit. Het zijn echte specialisten. Voor hen is software bouwen in Access geen bijzaak of een uit de hand gelopen hobby, maar hun professie. Ik weet exact wat ik aan hen heb en wat ik van hen kan verwachten. Onze opdrachtgevers dus ook. En dat geeft rust, zekerheid en stabiliteit, in plaats van slapeloze nachten.

Een freelancer is wat minder grijpbaar wat dat betreft. Levert hij/zij echt wel kwaliteit? Je moet het allemaal maar afwachten. Onzekerheid troef. Niets voor mij. Dus waarom zou ik dat onze opdrachtgevers wel aandoen? Software bouwen kost veel geld en is serieuze business. We zitten niet in het casino.

Reden 2: wegsijpelende knowhow

Bedrijven veranderen. Dat geldt ook voor hun werkprocessen. De software waarmee die werkprocessen worden ondersteund moet dus snel kunnen worden aangepast. Daarvoor is knowhow nodig. Technische knowhow, maar ook business knowhow, opgedaan tijdens het ontwikkelen van de software.

Een freelancer hopt van de ene klus naar de andere. Dat is inherent aan de aard van het 'dienstverband'. Met dat hoppen nemen ze ook de knowhow mee die ze hebben opgebouwd tijdens het uitvoeren van de opdracht. De technische knowhow, maar ook business knowhow. Als de freelancer gaat, kun je dan nog wel een beroep doen op die kennis? Vaak niet. De freelancer is immers alweer elders aan de slag. En formeel gezien is hij nergens toe verplicht.

De arbeidsrelatie met iemand in loondienst is veel minder vluchtig. De dienstbetrekking is per definitie veel meer gericht op de langere termijn. Daardoor blijft opgebouwde kennis en knowhow meer behouden en blijvend toegankelijk voor ons en onze opdrachtgevers.

Reden 3: vertrouwelijkheid en geheimhouding zijn onvoldoende geborgd

Als software-ontwikkelaars werken wij regelmatig met vertrouwelijke data en/of automatiseren we processen die zo uniek zijn voor die specifieke opdrachtgever dat ze het bedrijf net dat stukje voorsprong geven op de concurrentie. We kijken diep in de keuken van menig onderneming en zien en horen daar dingen die van levensbelang zijn voor de onderneming in kwestie. Je moet er dan als opdrachtgever van een softwareontwikkelproject dan toch niet aan denken dat een freelancer na uitvoering van je opdracht stiekem de boer opgaat met jouw gegevens, ideeën en visies?

Toch zien we dat heel veel gebeuren. Een freelancer bouwt een stukje software en merkt dat hij dat stukje software ook wel elders kan slijten. De schoorsteen moet immers roken. Als opdrachtgever ben je dan mooi de pisang. Jouw uniciteit ligt op straat en wordt achter je rug om actief uitgevent naar anderen, waaronder vaak je concurrenten. Natuurlijk, je kunt dat allemaal formeel afdekken met geheimhoudingsverklaringen en zo. Maar als de freelancer uit beeld en in de anonimiteit is verdwenen, hoe wil je dan controleren of hij/zij zich daar wel aan houdt?

Een softwarebedrijf als het onze kán niet in de anonimiteit verdwijnen. Om te overleven moeten we zichtbaar blijven en van onbesproken gedrag zijn en integer handelen. Anders zijn we in no-time out of business. En dat geldt ook voor onze medewerkers. Zij hebben ieder individueel hetzelfde belang als ons bedrijf als geheel. Wij en de mensen die bij ons werken zijn gebaat bij een een goede relatie met de opdrachtgever. Het schenden van vertrouwelijkheid en geheimhouding zou de doodsteek beteken voor ons bedrijf en dus voor het dienstverband en de inkomstenbron van de medewerker.

Conclusie

Een softwareontwikkelproject is niet zomaar iets. Je moet van elkaar op aan kunnen. Je moet er zeker van zijn dat er vanaf het eerste uur kwaliteit wordt geleverd, dat opgebouwde knowhow beschikbaar blijft en dat bedrijfsgeheimen veilig zijn. Dat is allemaal lastig te organiseren als je als softwarebedrijf met freelancers werkt. Ze zijn te veel gericht op de korte termijn. Op hit and run, zo je wilt. Voor sommige activiteiten past het inhuren van een freelancer. Maar voor het laten ontwikkelen van (bedrijfskritische) maatwerksoftware raad ik iedereen aan om met een bedrijf in zee te gaan met eigen ontwikkelaars op de loonlijst.

Meer artikelen >