Een Access-database laten maken: hoe gaat dat in zijn werk?

Het is inmiddels normaal geworden in onze industrie dat software te laat en te duur wordt opgeleverd. Maar niet bij ons. Elk jaar opnieuw bewijzen we zo'n 40 tot 50 keer dat het ook echt anders kan. Hieronder meer over onze succesvolle werkwijze. Maar we vertellen je er ook graag telefonisch over.

Contact opnemen

Wij ontwikkelen jaarlijks zo’n 40 tot 50 grote en kleine maatwerksystemen in Microsoft Access. En dat al gedurende zo’n 25 jaar. We weten inmiddels dus feilloos hoe we Access-projecten aan moeten pakken. En dat is als opdrachtgever wel zo prettig. Want je wilt toch niet dat jouw project mislukt en/of veel te laat en te duur wordt opgeleverd? In dit artikel vertellen wij je meer over onze projectaanpak, die telkens weer leidt tot slanke, eenvoudige Access-systemen die precies doen wat ze moeten doen, niet meer en niet minder.

Stap 1: Oriënterend gesprek en projectvoorstel

Als je van plan bent een Access-database door ons te laten bouwen, dan voeren we om te beginnen graag een oriënterend gesprek met jou via Teams. Tijdens dat gesprek kun jij je vraagstuk en het te automatiseren proces toelichten, zodat wij een globaal beeld krijgen van de Access-oplossing die je zoekt. Op basis van het oriënterende gesprek kunnen wij je doorgaans al vrij snel door middel van een projectvoorstel laten weten hoeveel tijd en geld er naar verwachting met het realiseren van de Access-oplossing gemoeid zal zijn.

Stap 2: Kick-off

Kun je met het voorstel uit de voeten? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en een kick-off te organiseren. Tijdens deze kick-off nemen we het te automatiseren proces nauwgezet onder de loep en brainstormen we samen over de te bouwen Access-oplossing. We brengen gebruikersscenario's in kaart, bestuderen bestanden en documenten, kijken naar eventuele relaties met andere systemen, maken schetsen van de interface en het onderliggende datamodel, en ga zo maar door.

Stap 3: Ontwerpen

Na de kick-off/brainstorm zetten wij ons aan het opstellen van een schematische weergave van de te ontwikkelen Access-database: het zogeheten gegevensmodel of ERD (Entity Relationship Diagram). Dat schema leveren wij ter kritiek aan jou op. Daarna schaven we het, al brainstormend en overleggend, samen met jou bij, totdat het is wat het moet zijn. Het uiteindelijke model vormt een strakke leidraad voor de ontwikkelfase, zonder dat we heel veel tijd, geld en aandacht hebben hoeven steken in het maken van een duimendik (en vaak nutteloos) functioneel ontwerp.

Stap 4: Ontwikkelen

Is het het ontwerp definitief, dan kan met programmeren worden begonnen. De lead-developer voor jouw project zal aan de hand van de kick-off en het daaruit volgende schematische model een eerste prototype van de gewenste database ontwikkelen. Zodra dat prototype ook maar enigszins vorm begint te krijgen, stellen wij het al aan jou ter kritiek en evaluatie ter beschikking. Zo betrekken wij je al heel vroeg in de ontwikkelfase. Vervolgens gaan we samen in sprintjes op richting de eindstreep: de uiteindelijke applicatie.

Enkele kanttekeningen bij de ontwikkelfase:

✅ Onze stapsgewijze manier van ontwikkelen, opleveren, bespreken, aanpassen, etc. zorgt ervoor dat tijdens de ontwikkelfase nog ruimte is voor nieuwe inzichten. Dat is in onze optiek een essentiële succesfactor voor dit soort maatwerkprojecten. Veel kun je van te voren zien, maar veel ook niet. Daarvoor moet ruimte zijn, zo vinden wij.

✅ Wij maken bij het ontwerpen en ontwikkelen van onze Access-applicaties zoveel mogelijk gebruik van bewezen, bestaande componenten. Dat scheelt ontwikkeltijd, verkleint de kans op bugs en leidt tot zeer overzichtelijke, gebruiksvriendelijke software.

✅ Gebruikers hoeven geen verstand te hebben van Access om met onze Access-toepassingen te kunnen werken. Ze zien eruit en werken als professionele software, met een eigen interface. De meeste nieuwe gebruikers hebben weinig tot geen instructie nodig om met door ons ontwikkelde Access-toepassingen te kunnen werken.

Wij werken uitsluitend met ontwikkelaars die bij ons in loondienst zijn. Wij werken niet met ZZP-ers of freelancers. Zo zorgen we ervoor dat de kennis die wij opdoen tijdens de werkzaamheden behouden blijft, voor ons en daarmee voor jou als opdrachtgever.

Stap 5: Ingebruikname en nazorg

Als het Access-systeem af is, dan kan het door jou in gebruik worden genomen. Wij ondersteunen je bij de installatie en inrichting van het systeem en helpen jou en je collega's op weg met het werken met het systeem.

We geven standaard één jaar volledige garantie op technische bugs. Mocht je na de testfase dus nog mankementen tegenkomen, dan lossen we die gratis en snel voor je op.

Stap 6: Onderhoud en doorontwikkeling

We zetten al onze Access-databases vanaf het begin flexibel op, waardoor ze snel kunnen worden aangepast en uitgebreid. Daarvoor is één telefoontje of mailtje genoeg. We komen dan direct in actie en brengen in kaart wat er precies moet gebeuren en hoeveel tijd dat gaat kosten. Wij werken dus niet met onderhoudscontracten en bijbehorende periodiek terugkerende kosten. Je betaalt enkel voor wat je afneemt. Zo bieden wij én zekerheid en continuïteit én betaal je nooit te veel.

Meer weten? Gerwin weet er alles van.

Stel hem je vraag via e-mail of WhatsApp.

Stuur Gerwin een mail WhatsAppen met Gerwin