Ons motto voor het bouwen van nieuwe Access-databases: show, don’t tell!

Voordat je iets nieuws koopt wil je het eerst kunnen zien, voelen, ruiken, proeven, etc. Van een TV wil je eerst de beeldkwaliteit zien en die nieuwe schoenen wil je toch eerst wel even passen. Met software is het niet anders. Klanten willen graag vooraf weten welke software ze aanschaffen en wat dat gaat kosten. Dat levert problemen op bij maatwerksoftware, simpelweg omdat de software er nog niet is op het moment van aanschaf. Wat nu?

Een functioneel ontwerp is niet voldoende

In een poging de klant vooraf toch een beeld te geven van de software die hij kan verwachten, stellen softwarebouwers vaak een document op waarin de software wordt beschreven. Dit kan op zich best een goede start zijn, maar het probleem is dat haast niemand zich op basis van zo'n document een goede voorstelling kan maken van de software en hoe deze zal gaan werken. Vergelijk het met twee personen die los van elkaar een roman lezen; zij vormen zich waarschijnlijk allebei een ander beeld van de hoofdpersonen en locaties zoals die in het boek worden beschreven. Zo werkt het ook met een functioneel ontwerp. Onze ervaring is dat het bouwen van software op basis van een functioneel ontwerp vrijwel altijd leidt tot teleurstellingen, herstelwerk en extra kosten.

Prototypen werkt veel beter

Wij pakken het daarom anders aan. In plaats van veel tijd, energie en geld te steken in het gedetailleerd op papier zetten van uw ideeën en gedachten, werken wij een werkend prototype voor u uit. Op basis daarvan kunt u heel concreet toetsen of u met de software uit de voeten kunt. Door het prototype gaandeweg in overleg met elkaar te verfijnen, komen we op heel praktische wijze en stap voor stap tot de uiteindelijke applicatie.

“Maak een afspraak en leg uit wat je wil. Je zult merken dat ze snel precies weten wat je zoekt. De wijze van werken, al heel snel een prototype om vervolgens te verfijnen, is een aanrader.”
Erik Schuit, Premiere TV Distribution

Ruimte voor voortschrijdend inzicht is een must

Onze stapsgewijze manier van ontwikkelen, opleveren, bespreken, aanpassen, opleveren, etc. zorgt ervoor dat tijdens het project nog ruimte is voor nieuwe inzichten. Dat is een essentiële succesfactor voor maatwerkprojecten. Veel kun je van te voren zien, maar veel ook niet. Daarvoor moet ruimte zijn, vinden wij.

Meer over onze werkwijze leest u in het artikel ‘Geen functioneel ontwerp AUB!’ >>

Wat u mogelijk ook interesseert is ons onderhoudsplan voor bestaande Access-databases. Want bedrijven veranderen. Hun werkprocessen dus ook. De software kan dan niet achterblijven.