Snel meer rust en rendement in de tent

Rato ERP is een bedrijfsbreed softwarepakket voor kleinere bedrijven die produceren op basis van recepturen of stuklijsten. Speerpunten: minder administratieve rompslomp, lagere voorraadniveau's, een hogere output en maximale traceerbaarheid. En dat alles zonder enorme investeringen of van allerlei implementatieheisa. Zullen we binnenkort eens kijken wat Rato voor jouw bedrijf kan betekenen?

Ja, plan een online demo!

Voor kleinere productiebedrijven in de food, chemie, cosmetica, diervoeders, etc.

Rato werd ontwikkeld als maatwerkprogrammatuur in opdracht van een toonaangevende foodproducent. De onderneming in kwestie was op zoek naar een betaalbare oplossing zonder al te veel franje. De eigenaar: "Er zijn zat kant-en-klare pakketten beschikbaar die met recepturen en stuklijsten om kunnen gaan, maar je wilt niet weten wat je daarvoor betaalt. Je koopt er ook twee luxe auto's voor met alles erop en eraan. En wat krijg ik dan. Stropdassen over de vloer die mijn medewerkers wekenlang horendol maken met hun implementatiegezever en een systeem met van allerlei overbodige toeters en bellen? Mij niet gezien. Wij wilden iets eenvoudigers. Iets betaalbaars en overzichtelijks dat we moeiteloos in gebruik konden nemen."

Binnen drie maanden na de invoering van Rato waren onze voorraden gehalveerd en kwamen we nooit grondstoffen te kort. Alleen al het geld dat vrijkwam door de lagere voorraden dekte de investering in Rato ruimschoots."

Eigenaar foodbedrijf (werkt sinds 2 jaar met Rato)

Recepturen, stuklijsten, inkoop, verkoop, productie, voorraadbeheer, traceerbaarheid

Het bedrijf in kwestie nam ons in de arm. De missie: het ontwikkelen van een zo lean & mean mogelijk softwaresysteem voor het aansturen van de administratie en goederenstroom. "Bij Mr. Access hebben ze enorm veel praktische kennis in huis van productielogistiek," vertelt de eigenaar van het foodbedrijf. "Moeiteloos legden ze de lijntjes tussen inkoop, goederenontvangst, voorraden, productieorders, verkooporders en uitleveringen."

Het resultaat? Rato, een ERP-pakket waar de eenvoud vanaf spat. Het systeem bestaat uit heldere schermen waarmee het hele kernproces van een doorsnee productiebedrijf kan worden aangestuurd, van het plaatsen van inkooporders tot het maken van vrachtbrieven. Bovendien werkt Rato met recepturen, stuklijsten, voorraadbeheer op artikel- en grondstofniveau en batches.

Rato kan binnen een week helemaal up and running zijn en leidt direct tot een betere bedrijfsvoering en tot meer rust en rendement.

Gerwin Berentschot, Oprichter/eigenaar Mr. Access

Halvering voorraden

"Voorheen stikte het bij ons op kantoor van de ordners, paperassen en Excelsheets," vertelt de eigenaar van het foodbedrijf waarvoor Rato werd ontwikkeld. "Bovendien," vervolgt hij, "deden we alles op gevoel. Uit angst om te kort te komen, kochten we maar grondstoffen in zonder te weten of we ze nodig hadden. Nu voeren we een veel pro-actiever en doordachter voorraadbeleid. Rato geeft ons nu een besteladvies, gebaseerd op parameters als aanwezige voorraden en prognoses van ontvangst en verbruik. Zo weten we precies wanneer we wat moeten bestellen om het op het juiste moment in huis te hebben. Dus niet te vroeg, maar ook niet te laat. Binnen drie maanden na de invoering van Rato waren onze voorraden gehalveerd en kwamen we nooit grondstoffen te kort. Alleen al het geld dat vrijkwam door de lagere voorraden dekte de investering in Rato ruimschoots."

Sjabloon voor een betere bedrijfsvoering

Met wat sleutelen zo links en rechts werd Rato geschikt gemaakt voor andere bedrijven die samengestelde artikelen vervaardigen. "Het is een soort sjabloon geworden voor bedrijven die direct en snel willen verbeteren." vertelt Gerwin Berentschot, directeur/eigenaar van Mr. Access. "Wij leveren de software én ondersteunen bedrijven bij de implementatie ervan, zowel in technische als in bedrijfskundige zin. De lijnen van het programma dienen daarbij als leidraad. Zo hoeft het wiel in procesmatige zin niet opnieuw uitgevonden te worden en kan snel worden geprofiteerd van wat al eerder is bedacht en zich in de praktijk heeft bewezen. Rato kan binnen een week helemaal up and running zijn en leidt direct tot een betere bedrijfsvoering en tot meer rust en rendement."

Maatwerk

Natuurlijk is het ene bedrijf het andere niet. Elk bedrijf heeft wel ergens heel specifiek bedrijfs-DNA. Juist dat maakt ze uniek en onderscheidt hen van anderen. "Veel softwarebedrijven streven ernaar om bedrijven binnen het stramien van hun software te dwingen. One size fits all. Dat is goed voor hen, maar niet per se voor de bedrijven die de software gebruiken," vertelt Gerwin Berentschot. Het is een achterhaalde gedachte waarmee ondernemingen anno 2022 geen genoegen meer moeten nemen, zo vindt hij. "Juist die ene punt of komma, dat ene ding dat jij als bedrijf net even anders doet dan de rest, juist dát zorgt ervoor dat je beter presteert dan anderen. En het uitnutten van juist die unieke punten moet software maximaal ondersteunen en faciliteren. Dat is dan ook de reden waarom Rato eenvoudig kan worden voorzien van bedrijfsspecifiek maatwerk."

Dicht op de klant

Gerwin Berentschot: "Wij zitten ontzettend dicht op de klant. Dichter dan welke softwarebedrijf dan ook. Bij ons geen tickets en dat soort dingen. Gewoon bellen of mailen. That's it. Dan staan we er dezelfde dag. Strikt genomen zijn wij een een softwareleverancier, maar we kiezen onze doelstelling en meerwaarde voor de klant liever iets hoger op de ladder en helpen bedrijven daadwerkelijk beter te presteren. Dat betekent dat we heel duidelijk insteken op het positief beïnvloeden van een paar keiharde bedrijfseconomische grootheden. Lagere overheadkosten, lagere voorraadniveau's, efficiënter produceren, meer output, dat soort dingen. Daar hoort bij dat je kort op de man zit en advies en maatwerk maximaal faciliteert."

Wil je Rato in actie zien?

Mail of app Gerwin. Dan neemt hij contact met je op om een online demo in te plannen.

Stuur Gerwin een mail WhatsAppen met Gerwin