Hoe dan!?

Door | 17 juni 2019

Hoe schrijf je een functioneel ontwerp?

Niet, natuurlijk. Je zou wel gek zijn. Een functioneel ontwerp is namelijk helemaal niet functioneel. Een functioneel ontwerp is veel te abstract en creëert alleen maar schijnafstemming. Vergelijk het met twee personen die ieder los van elkaar dezelfde roman lezen. Hoe groot is de kans dat zij beide hetzelfde beeld hebben van de locaties en personages waarover zij lazen? Precies: nul.

Maar hoe moet het dan wel. Je kunt toch niet zomaar lukraak aan het programmeren slaan in de hoop dat dat zal resulteren in de software die je nodig hebt? Helemaal waar. Onze oplossing: concrete baby steps. Niet vooraf een heel systeem uitontwerpen op papier, maar beginnen met het bouwen van een prototype dat je daarna samen, als softwarebouwer en opdrachtgever, in korte sprintjes bijschaaft en uitbouwt tot de uiteindelijke software. Zo toets je de software al vroeg in het project aan de praktijk en toekomstige eindgebruikers. De kennis die je daarmee opdoet kun je dan weer verwerken in de eerstvolgende versie van de software, net zolang totdat de software precies is zoals die moet zijn.

Meer artikelen >